2024. április 19. péntek
More

    Edzés utáni izmok helyreállítása

    Ahhoz, hogy erősebb, gyorsabb és fittebb legyen, erősebben kell edzenie a testét. De akkor Önnek is pihennie kell.

    Minden edzés stresszes a szervezet számára. Fárasztó a különböző izmok edzése, ami azt jelenti, hogy mikroszkopikus károsodást okoz az izomsejtekben. A hormonok és az enzimek szintje ingadozik, és a gyulladás valójában fokozódik.

    Az Ön által okozott változások sok jót tesznek a testének. Ezek izomnövekedéshez, zsírvesztéshez, javított inzulinérzékenységhez, csökkent gyulladáshoz, jobb szív- és érrendszeri egészséghez, valamint egészségesebb testhez vezetnek. De meg kell adnia a testének időt, hogy ezek a jó változások bekövetkezzenek, mielőtt újra formálni kezdené.

    Ez a pihenés, amelyet edzés-helyreállításnak hívnak, lehetővé teszi az emberek számára, hogy „profitáljanak” az edzésükből, és lehetővé teszi, hogy minden edzésből a lehető legtöbbet hozhassa ki.

    Az edzés által okozott károk a szervezet immunrendszerét arra késztetik, hogy helyrehozzák ezeket a károkat, és amikor a szervezet szövetei – az izmoktól és a csontoktól a szívig és a tüdőig – helyreállnak, kissé fittebbek lesznek, mint korábban, így ha legközelebb ugyanazt az edzést végzi, akkor nem tesz akkora kárt az izomrostokban.

    Ne spóroljon a pihenés és a helyreállítás részével! A pihenés segíti a test újbóli feltöltését, így ismét lesz kitartása, hogy mindent beleadjon a következő edzés során. Nem tudja a maximumot elérni anélkül, hogy időt adna a testének a helyreállításra.

    A túledzés túlterheléshez vezethet, ami kiégéshez és sérüléshez vezethet. A gyakori túlterheléses sérülések közé tartozik az iliotibialis szalag szindróma, a stressztörések, a patellofemoralis szindróma és az izomfeszültség. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy a nem megfelelő pihenés és gyógyulás hozzájárulhat a gyenge immunfunkcióhoz, neurológiai változásokhoz, hormonális zavarokhoz és depresszióhoz.

    Az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgáltatási Minisztériumának fizikai aktivitásra vonatkozó irányelvei az amerikaiak számára azt javasolják, hogy a heti gyakorlatokat néhány edzés során (legalább három különböző napon) osszák szét, ahelyett, hogy egyszerre végeznék el, hogy csökkentsék a sérülések kockázatát. Ha pedig új edzési rutinba kezd, vagy növeli gyakorlási szokásainak intenzitását, az irányelvek azt javasolják, hogy ezt lassan végezzék, így az izmoknak esélyük lesz alkalmazkodni, így alacsonyabbá válik a sérülésveszély.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!