2024. április 26. péntek
More

    A kiegészítők okozhatnak rákot?

    Érdemes áthelyezni a hangsúlyt a reggeli étrend-kiegészítésről az étrendre, ha ki akarja használni a vitaminok előnyeit – állítja egy új tanulmány. A Tufts Egyetem kutatói azt találták, hogy az élelmiszerekből származó tápanyagok a hosszabb élettartamhoz kapcsolódnak – de ugyanez nem mondható el a vitamin-kiegészítőkről.

    A kutatók több mint 27 000 felnőtt adatait elemezték az Egyesült Államokban, hogy értékeljék az étrend-kiegészítők és a halálozás közötti kapcsolatot. Azt találták, hogy a K-vitamin és a magnézium megfelelő tápanyagbevitelével összefüggő alacsonyabb halálozási kockázat az élelmiszerekből származó tápanyagokra korlátozódik, nem pedig a táplálék-kiegészítőkre.

    Elegendő K-vitamin, A-vitamin és cink kiegyensúlyozott étrenddel történő beszerzése csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek esélyeit, ennek ellenére, ha eleget kapunk ebből a három tablettából, nincs ugyanaz a hatás. Ráadásul a táplálék-kiegészítőkből származó túl sok kalcium – legalább napi 1000 milligramm – meghatározása növeli a rákos megbetegedések kockázatát, de ez a kapcsolat nem létezik, ha ennyi kalciumot visz be élelmiszerekből.

    Egy másik érdekes megállapítás az új kutatásból: Ha D-vitamint vesz be anélkül, hogy D-vitamin-hiánya lenne, akkor növelheti a rákos halál esélyét. Ennek a megállapításnak a megerősítésére azonban további vizsgálatokra van szükség.

    „Mivel a kiegészítők használatának lehetséges előnyeit és ártalmait továbbra is tanulmányozzák, egyes tanulmányok összefüggéseket találtak a túlzott tápanyagbevitel és a káros hatások között, beleértve bizonyos rákos megbetegedések fokozott kockázatát” – mondta Fang Fang Zhang, az új kutatás vezető szerzője.

    Világos, hogy maroknyi jogos oka van a kiegészítők szedésének, például fontolóra veheti a cink, a réz és a B-vitamin szedését, ha gyulladásos bélbetegsége van. Ha csontritkulásban szenved, lehetséges, hogy előnyös lesz a D-vitamin és a kalcium szedése.

    Ha kiegészítőt fog használni, vegyen figyelembe néhány dolgot, amikor vitaminokat vásárol. Kezdetben kerülje a Kínában gyártott kiegészítők vásárlását, ahol az enyhített előírások szennyezett termékekhez vezethetnek. Kerülje a kedvezményeket is, ha kiegészítőket vásárol; az olcsóbb termékek ajánlott adagjai kevésbé felelnek meg a megállapított szabványoknak.

    Ha valamilyen kiegészítést kell szednie egy egészségügyi állapot kezelésére, ügyeljen arra, hogy óvatosan válassza ki, hogy melyiket nyelje le naponta. Ha azonban Ön elég egészséges ahhoz, hogy elkerülje a táplálékkiegészítőket, akkor inkább a kiegyensúlyozott étrenddel összpontosítson elegendő vitaminra.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!