2024. április 25. csütörtök
More

    Sütőtök, az őszi csoda

    A sütőtököt rengetegféle módon fel lehet használni. Nemcsak finom, de számos olyan hatással is bír, ami jót tesz a szervezetünknek, ugyanis serkenti a máj működését, tisztítja a beleket és olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele, melyek erősítik az immunrendszerünket.

    A 2. világháborút követően a sütőtök szinte népeledel volt hazánkban, majd kevésbé volt része a táplálkozásunkban. Mostanában ismét felkapottabb ételünk lett, szeptembertől vásárolható a boltok polcain és a piacokon. De hogyan és miért jó a szervezetünknek?

    Sokféle problémára lehet gyógyír a sütőtök. Ahogy feljebb is említettük, a máj működésére jó hatással van, emiatt a máj- és vesebetegségben szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása. Egyfajta hashajtó hatása miatt a beleket is tisztítja, ápolja, így méregtelenítő kúrák esetén is kiváló választás.

    Rendkívül magas benne az A-, a B-, a C- és az E-vitamin, ennek fogyasztása az egyik legjobb megoldás, ha az immunrendszerünk erősítését szeretnénk célul kitűzni. A megfázásos tünetekre, a gyulladásokra és a rák megelőzésére is nyugodtan fogyasszon sütőtököt. Akár a többi narancssárga zöldségben és gyümölcsben, ebben is magas béta-karotin tartalom van.

    A béta-karotin megőrzi a látás épségét, hiszen ez az A-vitamin elővitaminja. Antioxidánsnak számít, ami a szív- és érrendszeri betegségeket és a daganatokat segít legyőzni, hiszen megköti a szabadgyököket a szervezetben.

    A sütőtököt rengetegféle módon használhatjuk fel, megszínesíthetjük vele a napjainkat, elkerülhetjük az egyhangú étkezést. Italokat készíthatünk belőle, fogyaszthatjuk köretként, de megfelelő levesek és sütemények alapanyagaként is. Csak olyan tököt szabad választani, melynek a héja sértetlen, hiszen ezáltal a belső tartalom, az értékek is benne maradnak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!