2024. április 19. péntek
More

    Cink 8. – Miért fontos a cink az edzéshez és a vázizomzat számára?

    Előző bejegyzés: Cink 7. – A cink és a hormonok –>

    A cink esszenciális tápanyag az izomzat számámára, hatással van a vázizomzat sejtjeinek proliferatív és differenciációs folyamataira, így közvetlenül befolyásolja a myogenezist és az izomzat regenerációját.

    Az izomzat még alacsony cink bevitel esetén is igyekszik fenntartani az izomsejtek cink koncentrációját. Az edzés ugyanakkor akutan megváltoztatja a szérum és vizelet cink koncentrációját, valamint a szöveti cink transzport folyamatait. Az edzés által kiváltott fokozott oxidatív stressz moderált cink hiányt okozhat elit sportolóknál, mely kihathat a sportteljesítményre, egészségre.

    A vázizomzatot érő túlterhelés, és a következtében kialakuló mikrosérülések regenerációjában is kitüntetett szerepe van a cinknek. A sérült sejtekből cink ionok szabadulnak fel, melyek részt vesznek a myogenesis aktiválásában, aktiválva az izom szatellit sejtek proliferációját.

    Míg az akut aerob állóképességi vagy erőedzés emeli a szérum cink koncentrációt, a regeneráció fázisában már csökkent szérum és emelkedett vizelet cink koncentrációt tapasztalunk. Ezzel szemben a krónikus edzés növeli a szérum cink koncentrációt.

    A cink részt vesz a réz-cink-szuperoxid diszmutáz (CuZnSOD) munkájában, és hatással van az enzim expressziójára. Az edzés alapvetően változtatja meg az izomzat antioxidáns státuszát, így feltehetően ez a jelenség teremt kapcsolatot az edzés hatására bekövetkező szérum cink fluktuációban. Diagnosztikai szempontból nagy jelentősége van, hiszen az akut edzés befolyásolja a mérési eredményeket. A cink és az általa kiváltott/erősített antioxidáns védelem fontos szerepet kap az edzés utáni izomláz és oxidatív károsodások csökkentésében, és az edzés adaptáció szabályozásában.

    A cink fontos szerepet tölt be a szénsav anhidráz működésében, mely enzim a vörösvértestekben fontos szerepet játszik a szén-dioxid szállításában és a pH stabilizálásában. A laktát dehidrogenáz enzim a laktát metabolizmus egyik meghatározó lépését katalizálja.

    Cink hiányban a csökkent LDH aktivitás miatt fokozott laktát felhalmozódás tapasztalható, mely fokozza a fáradtság érzést, és csökkenti a fizikai teljesítményt. Az élsportolók körében az elégtelen cink státusz kockázata magasabb.

    A cink kiegészítés és az edzés kombinációja humán vizsgálatokban képes volt optimalizálni a vérzsír profilt: csökkenteni a totál koleszterin és LDL-koleszterin értékeket, valamint emelni a HDL-koleszterin koncentrációját. Cink hiányban a cink-tartalmú potens antioxidáns enzimek funkciója csökken, ami fokozott lipid-peroxidációt eredményez. Cink kiegészítés hatására emelkedik a glutation termelés, és az antioxidáns kapacitás.

    Próbálja ki a SYNLAB nyomelem csomagját a vázizomzatának karbantartásához!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!