2024. április 25. csütörtök
More

    Cink 6. – A cink hatása az immunrendszerre

    Előző bejegyzés: Cink 5. – A traumatikus agysérülés kapcsolata a cinkkel –>

    A cink számos immunrendszeri hatásra is hatást gyakorol, most ezekről lesz szó.

    A megfelelő cink ellátottság létfontosságú az immunrendszer folyamatainak zavartalan működéséhez, beleértve a sejtes és humorális immunválasz folyamatait. A cinkhiány számtalan ponton károsítja az immunfunkciókat, mint például a neutrofil és makrofág fagocitózis gátlása, az NK sejtek aktiválása, az oxidatív burst kialakulása, a citokinek szintézise vagy a komplement rendszer aktiválása.

    Cink hiányban a T-helper limfociták két alpopulációjának aránya eltolódik. A fertőzések leküzdésében jeleskedő Th1 szubpopuláció aránya csökken, míg a allergiás és aszthmatikus tünetekért felelős Th2 sejtek aránya emelkedik. Ennek hatására erősödik az atópiás státusz, és csökken a kórokozókkal szembeni ellenállóképesség. Cink kiegészítés hatására csökken a fatal gyermekek felső légúti fertőzéseinek száma, és javul az atópiás státusz.

    Vizsgálatok igazolták, hogy a cink kiegészítés képes gátolni a SARS-COVID-19 RNS dependens RNS polimerázát, így in vitro antivirális hatást vált ki. Emellett az NF-kB szignalizáció modulálásán és a Treg sejtek funkiójának fokozásán keresztül csökkenti a COVID-19-ben tapasztalt végzetes citokin vihar és gyulladás súlyosságát.

    A megfelelő cink ellátottság fokozza a nyálkahártyák tisztulását, és erősíti a nyálkahártya barrier funkcióit, valamint direkt antibakteriális hatással is rendelkezik a koronavírussal gyakran társuló S. pneumoniae ellen. A COVID-19 kockázati tényezői egyben a cinkhiány kockázati tényezői is. A megfelelő cink ellátottság biztosítása ezért rendkívül fontos lehet a gyulladás csökkentésében, a tüdőszövet károsodásának megelőzésében, valamint az antivirális és antibakteriális immunitás támogatásában.

    Védje magát a SYNLAB nyomelem csomagjával a COVID ellen is!

    Következő bejegyzés: Cink 7. – A cink és a hormonok –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!