2024. március 29. péntek
More

    Cink 2. – A cink felszívódása és bevitele

    Előző cikk: Cink 1. – A cink –>

    Cikkeink a cinket vizsgálják, és annak jótékony hatásait a szervezetünkre.

    A felnőtt szervezet 2-3.000 mg cinket tartalmaz, míg a napi bevitel jellemzően 10-15 mg. Egyes visszafogott becslések szerint a világ lakosságának 25%-a valamilyen mértékű cink hiányban szenved. Az alacsony bevitel – akár éhezés, akár nem megfelelő táplálkozás következtében – mellett a cink felszívódását gátló antinutritív faktorok okozhatnak hiányt.

    A túlzott cink bevitel gátolhatja a réz felszívódását, így másodlagos rézhiányt idézhet elő. A cink terápiás ablaka meglehetősen szűk, így a javasolt biztonságos beviteli érték nem sokkal kisebb a tolerálható felső küszöbértéknél.

    A javasolt napi beviteli érték felnőttek számára 8-15 mg, mely proteinben gazdag étrenddel könnyen fedezhető. A növényi alapú étrend cink tartalma általában nem elégséges, valamint a magas rost tartalom és az antinutritív környezet nem kedvez a felszívódásnak sem.

    A cink felszívódását nagymértékben befolyásolja az antinutritív környezet. Míg oldott formában, üres bélszakaszon a cink nagy hatékonysággal, akár 80%-kal szívódik fel, addig a béltartalom ezt a hatékonyságot 5-40 %-ra is képes csökkenteni, köszönhetően az étrendi kelátoroknak.

    Az intracelluláris cink raktárak mintegy 20%-a a methallothionein fehérjékhez kötve szekvesztrálódik. Ez a cisztein-rich doménekben gazdag kis molekulatömegű fehérje 7 cink atomot képes megkötni, így szabályozza az intracelluláris cink transzportját a cink-dependens enzimekhez, transzkripciós faktorokhoz, valamint védelmet nyújt az esetleges túlzott cinkbevitel toxikus hatása ellen.

    A cink celluláris felvételéért a ZIP transzmembrán csatorna proteinek felelősek, míg a cink efflux a ZnT proteinek feladata.

    A legnagyobb jelentősségű ZIP-1 fehérjét elsősorban a vékonybél, a hámsejtek és a keratinociták expresszálják, jelezve a cink kitüntetett szerepét ezen sejtek funkciójában.

    A cink importer (ZIP) család 14 tagját azonosították eddig, míg a cink transzporterek 10 tagját ismerjük. Ezeken felül a cink membránkötött vezikulákban, az úgynevezett cinkoszómákban is tárolódik, melyből a cink bizonyos stimulusokra, pl. növekedési faktorok hatására szabadul fel.

    A SYNLAB nyomelem csomagja Önnek is a segítségére lehet. Próbálja ki!

    Következő cikk: Cink 3. – A cink hiánya és túladagolása –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!