2024. március 28. csütörtök
More

    Cink 1. – A cink

    A cink minden ismert életforma nélkülözhetetlen nyomeleme. Minden tizedik emberi fehérje cink-protein, azaz megfelelő működéséhez cinket igényel. Kofaktorként részt vesz számos transzkripciós faktor és enzim működésében. A cink kötő metallothienin fehérjék antioxidáns hatásának köszönhetően a cink részt vesz a hámsejtek szabadgyökök elleni védekezésében, melynek kifejezetten nagy jelentősége van a szabadgyököket termelő bakteriális fertőzések kivédésében.

    Az örökletes vagy szerzett cinkhiány kóros elváltozásokhoz vezethet, késleltetheti a sebgyógyulást. A bőrön keresztül felszívódó cink készítmények hatékonysága még a szájon át történő alkalmazását is megelőzi a sebgyógyulás támogatásában. A cink tartalmú mátrix metalloproteáz enzimek részt vesznek a károsodott kötőszöveti elemek eltávolításában, illetve támogatják a kötőszöveti elemek de-novo szintézisét.

    Az első azonosított cink-dependens enzim a szénsav-anhidráz volt, melynek egyedülálló szerepe van a vérplazma szén-dioxid szállításában és a vér pH stabilitásában.

    Azóta közel 300 cink-dependens enzimet azonosítottak, köztük az alkohol-dehidrogenázt, alkalikus foszfatázt, ACE-t, mátrix metalloproteázokat, reverz transzkriptázt, szuperoxid diszmutázt, és számos RNS valamint DNS polimerázt.

    Az olyan alapvető funkciók, mint az oxigén és széndioxid transzport, fehérje szintézis vagy DNS szintézis, a cink alapvető szerepet tölt be a sejtmembrán stabilitásában is.

    A sejtfunkciók szabályozásában betöltött kitüntetett szerepét jól mutatja, hogy mintegy 2000 transzkripciós faktort azonosítottak, mely cink-ujj domént tartalmaz, így cink nélkül funkcióképtelen. Ezek a transzkripciós faktorok szükségesek a növekedés, a sejtosztódás, a vérképzés biztosításához.

    A cink nemrégiben felfedezett, új hatásmechanizmusa a közvetlen neurotranszmisszió: a központi idegrendszerben a vezikulákban tárolt cink neuromodulátorként ürülve részt vesz a glutaminerg neuronok intercelluláris szignalizációjában.

    Ennek megfelelően a cink rendkívül fontos szerepet tölt be a szinaptogenezisben, a neuronok növekedésében, és az érzékelésben.

    A SYNLAB segít Önnek felmérni a jelenlegi cinkbevitelét.

    Következő cikk: Cink 2. – A cink felszívódása és bevitele –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!