2024. április 20. szombat
More

    Szelén 6. – A szelén hatása a pajzsmirigyre

    Előző cikk: Szelén 5. – A szelén és a COVID –>

    A szelén élettani jelentősségéről az előző cikkeinkben már beszéltünk, azonban egy fontos témakört még nem érintettünk ezzel a nyomelemmel kapcsolatban: a pajzsmirigyre gyakorolt hatását.

    Az aktív pajzsmirigy hormonok kialakulásában nélkülözhetetlen szerepe van több szelén tartalmú enzimnek. Ezek hiányában a tiroxin nem képes aktiválódni, így normál hormontermelés mellett is csökken a tényleges pajzsirigy funkció.

    A pajzsmirigy a legmagasabb szelén koncentrációjú emberi szövet. A megfelelő pajzsmirigy funkcióban három szelénfüggő enzimnek van nélkülözhetetlen szerepe, így a szelénhiány a pajzsmirigy funkción keresztül számtalan élettani funkciót és biokémiai rendszert érint.

    Az enzim a T4 átalakítását végzi a biológiailag aktív T3 formává. Ennek hiányában fokozódik a hipotalamusz-hipofízis tengely aktivációja, és emelkedik a TSH szintje. A TSH fokozná a T4-T3 konverziót, és ezzel párhuzamosan a hidrogén-peroxid termelődést.

    A szelénhiány miatt csökkent glutathion-peroxidáz kapacitás nem képes ellensúlyozni a fokozott szabadgyök termelődést, mely egy határon túl a pajzsmirigy szövet károsodását és fibrózist okozhat.

    Úgy tűnik, hogy a szelénium kiegészítés előnyös hatással van az autoimmun pajzsmirigy gyulladásra is. Humán vizsgálatokban Gartener 200mcg/nap szelénit kiegészítést alkalmazott 3 hónapon keresztül, mely alatt monitorozták a betegek anti-TPO és anti-Tg ellenanyag szintjeit. A kutatás végére a szelenit csoport tagjainál 40%-os anti-TPO csökkenést tapasztaltak, míg a betegek negyedénél az érték teljesen normalizálódott, illetve jelentősen javult a közérzet és az erőnlét is. A vizsgálat eredményeit megerősítette Duntas is, aki 65 betegen alkalmazott szintén 200mcg/nap szelenometionin kezelést. 3 hónap alatt a kezelt betegeknél 46%-os, és 6 hónap alatt 55%-os anti-TPO csökkenést tapasztaltak.

    Mit gondol, az Ön pajzsmirigy funkcióihoz elegendő szelént visz be a szervezetébbe? Derítse ki!

    Következő cikk: Szelén 7. – A szelén és a daganatok –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!