2024. április 24. szerda
More

    Szelén 4. – A szelén hatása az immunrendszerre

    Előző cikk: Szelén 3. – A szelenoproteinek →

    Cikkeinkben a szelén fontosságát és annak hiányát és túladagolását részletezzük. A mostani forrásanyagunkból az immunrendszerre gyakorolt hatásáról hoztunk fontoos információkat.

    A szelén hiány fokozza a fertőzések iránti fogékonyságot, és súlyosbítja a szervezet gyulladásos folyamatait. A megfelelő szelén pótlás javítja egyes immunsejtek működését, mely kiemelten fontos lehet a légúti fertőzések és gyulladások kezelésében.

    A csökkent szelén ellátottság fokozza az egyes immunhiányos állapotok kockázatát, fogékonyabbá tesz fertőzésekre, illetve bizonyos daganatokra. Több bizonyíték is arra utal, hogy a szelén hatással van a krónikus gyulladással járó emésztőszervi kórképek patológiájára, és a velük kapcsolatos daganatokra.

    A szelén hiány, és a hozzá kapcsolódó csökkent szelenoprotein mennyiség kapcsolatba hozható a fokozott gyulladásos státusszal, a gyulladásos citokinek emelkedett titerével, és elsősorban az emésztőszervi, húgyúti és emlő gyulladásokkal.

    Szelénium kiegészítés hatására egyes gyulladásos folyamatok mérséklődését írták le humán- és állat-modellekben egyaránt. A szelén kiegészítés alapvetően immunstimuláns hatással rendelkezik, mely a T-sejtek osztódásában, az NK sejtek aktivitásában nyilvánul meg. Humán vizsgálatokban a szelén kiegészítés hatással volt az ARDS-es betegek gyulladásos állapotára, javítva a tüdőszövetek antioxidáns kapacitását, és javítva a légzésfunkciót.

    A gyors válaszadó képességgel is jellemezhető öröklött immunrendszer elemei szintén érzékenyek a szelén ellátottságra. Leginkább a nagy falósejtek sejtközötti kommunikációs és antimikrobiális képességeit érintheti.

    A szelénium antivirális hatásmechanizmusa leginkább a HIV vírus esetében ismert. Ma már tudjuk, hogy a betegek szelén ellátottsága kapcsolatba hozható a betegség progressziójával, és az alacsony szelén bevitel összefügg a HIV fertőzés gyakoriságával, illetve a HIV betegekben a CD4+ T-sejtek száma korrelációt mutat a szelén ellátottsággal.

    A T-sejtek extrém érzékenyek az oxidatív stresszre, és csökkent szelenoprotein termelés mellett ezek a sejtek nem képesek reagálni a proliferatív ingerekre, még akkor sem, ha a mitotikus szignálok már bekötöttek a megfelelő aktiváló receptorokba.

    Egyes vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy megfelelő szelén ellátottság mellett adott szelén kiegészítés szintén immunstimuláns hatással rendelkezik.

    Próbálja ki a SYNLAB nyomelem csomagját, hogy megtudja, az Ön esetében elegendően védve van-e az immunrendszere!

    Következő cikk: Szelén 5. – A szelén és a COVID –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!