2024. április 25. csütörtök
More

    JÓD 7. – A jód hatása a sporttevékenységekre és a táplálkozásra

    Előző bejegyzés: JÓD 6. – A jód túladagolása –>

    Előző cikkeinkben kiveséztük a jód élettani szerepét, a hiánybetegségeit és a túladagolásának következményeit, végezetül pedig a sporttevékenységekre és a vegetáriánus életmódra gyakorolt hatását vizsgáljuk meg.

    A pajzsmirigy hormonok fokozzák a növekedési hormon termelődését, és fokozzák ennek hatását is. A növekedési hormon (GH) hatására termelődő inzulinszerű növekedési faktor-1, valamint annak kötőfehérjéje szintén függ a pajzsmirigy működésétől. A csökkent pajzsmirigy funkció csökkenti a keringő növekedési faktor-1 és a kötőfehérjék mennyiségét, míg a pajzsmirigy hormon kezelés ezzel ellentétes hatású.

    A jód nem kizárólag vizelettel ürül. Élksportolók, illetve nehéz fizikai munkát végzők a verjetékükkel is jelentős mennyiségű jódot veszíthetnek. A magasabb környezeti hőmérséklet és páratartalom fokozza, akár 4-5-szörösére emelheti a verejtékezés mértékét. Alacsony jódbevitelű, meleg és párás területeken a verejtékkel történő jódvesztés nagyságrendje elérheti a vizelettel történőt.

    Nem megfelelő jódbevitel esetén a krónikus edzés fokozatosan jódhiány kialakulását eredményezheti. A sportolók verejtékének jódtartalmát ritkán vizsgálták, de a meglévő adatok szerint az intenzitástól függetlenül napi 3 literes verejtékezés fölött igen jelentős, akár 110-180 mcg jódvesztést eredményezhet, mely megfelel az átlagos napi bevitel kétszeresének.

    Egy labdarúgókon végzett felmérés tanulsága szerint ez a jódvesztés már fizikai elváltozásokat is okozhat. A vizsgált sportolók 46%-nál tapasztaltak pajzsmirigy megnagyobbodást, melynek gyakorisága a nem sportolók körében mindössze 2%.

    A növényi táplálkozást folytatók körében a jódhiány kockázata emelkedett. A talajok jódtartalma kimerülőben van, a vizeink jódtartalma szinte az egész ország területén elégtelen.

    Egy vizsgálatban, amiben 35 vegyes táplálkozású, 31 vegetáriánus és 15 vegán alany jód-státuszát vizsgálták, a vegánok körében közel 10-szer nagyobb valószínűséggel találtak jód hiányt, mint a vegyesen táplálkozók között. Ezt az eredményt megerősítette Sobiecki és csapata által végzett nagy létszámú humán felmérés, melynek eredményeiből kiderül, hogy a vegán életmódot folytatók körében a jódhiány gyakorisága eléri a 90%-ot.

    Ön elegendő jódot visz be a szervezetébe? A SYNLAB tesztje segít kideríteni!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!