2024. április 16. kedd
More

    JÓD 2. – A jód hiánya és ennek következményei

    Előző bejegyzés: JÓD 1. – A jód –>

    A jód elengedhetetlen az egészséges szervezet optimális működése számára. A pajzsmiriggyel kapcsolatos betegségek jó része a jód hiányával vagy túladagolásával van kapcsolatban, ezt pedig egy U alakú görbével lehet leginkább leírni.

    Alacsony jódbevitel esetén a TSH termelése fokozódik, amely emeli a nátrium-jodid szimporter expresszióját, ezzel fokozva a pajzsmirigy jódfelvételét. A pajzsmirigy megkezdi a jód felhalmozását, valamint fokozza a pajzsmirigy hormon lebontása során felszabaduló jód reciklizációját.

    A WHO készített egy felmérést, mely szerint 1980-ban a Föld lakosságának 60%-a jódhiányos állapotban volt. Ezt követően a jódbevitel aránya rengeteget javult, ez pedig leginkább a jódozott sóknak és a gabonakészítmények elterjedésének köszönhető. A 2007-es WHO jelentés továbbra is 2 milliárd emberről számolt be, akik jódhiányosak voltak, melynek 30-35%-a fejlődésében veszélyeztetett iskolás korú gyermek volt.

    Hazánkat tekintve a lakosság majdnem 80%-a nem visz be megfelelő mennyiségű jódot a szervezetébe, hiszen ivóvizeink jelentős része jódszegény. Ez az egyik ok, amiért hazánk területén nagy számban fordul elő pajzsmirigy megnagyobbodásban szenvedő személy. A jelenség már gyermekkorban megfigyelhető, ugyanis a magyar gyerekek átlagosan 36-38%-kal nagyobb pajzsmirigy-térfogattal rendelkeznek, mint a megfelelő jódbevitel mellett élők.

    Az Országos Tisztiorvosi Hivatal az elmúlt években összesítve mintegy 3400 hazai település ivóvizének jód tartalmát ellenőrizte. Megállapították, hogy a hazai települések 97%-án jódhiányos az ivóvíz.

    A jódhiány általános következményei közé tartozik a golyva és a csökkent pajzsmirigy működés, azonban csecsemő és újszülött korban nem ritka a csökkent mentális működés és a lelassult fizikai fejlődés sem. A felnőttek körében gyakoribb a szellemi és munkavégzői képességek csökkenése, valamint a fokozott pajzsmirigy működés.

    A súlyos jódhiány a TSH termelődésének emelkedése és a jódfelvétel ellenére is csökkent pajzsmirigy funkciót eredményez, mert a fokozott tireoglobulin aktiválásához és transzformálásához nem áll rendelkezésre elegendő jód. A mérsékelt és az enyhe jódhiány első szakaszában a THS termelés fokozódása kommpenzálja a hiányállapotot, így egy ideig még fenntartható az eutireodizmus.

    A krónikus pajzsmirigy stimuláció ára, hogy a toxikus multi-noduláris golyva és a hipertireoidizmus kockázata nagy mértékben megemelkedik. Ugyan a golyva a leglátványosabb tünete a jód hiányának, igazából a kognitív deficit sokkal nagyobb társadalmi hatással rendelkezik.

    Az átlagos napi jódbevitel vegyes étrend mellett jellemzően 90-95 mikrogramm naponta. Ön elegendő jódot visz be a szervezetébe? Vizsgálja ki a SYNLAB nyomelem csomagjával!

    Következő cikk: JÓD 3. – A golyva és a meddőség kapcsolata a jóddal –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!