2024. április 20. szombat
More

    Egészségesebbek-e a forró levegős fritőzben sült ételek?

    Ahogy egyre kevesebb idő jutott főzni, úgy jelentek meg a gyorsfagyasztott ételek, majd különböző gépek a konyhában. Gyerekkorunk egyik ilyen trendi konyhai eszköze a fritőz volt, amely a serpenyőhöz képest órási olajfogyasztás mellett ugyan, de nagyrészt megszabadította a konyhát az olajszagtól. Részben emiatt azután hamar ki is ment a divatból. Néhány éve jelent meg modern változata a forró levegős fritőz, amely gyorsan meg is hódította a világ konyháit.

    A Vice feltette a kérdést, mennyire egészséges ez az új megoldás? Mik az előnyei, és milyen az íze az így készült ételeknek? Az első kérdésre Naras Lapsys, a szingapúri Wellness Clinic dietetikusa válaszolt, a másodikra pedig maga a cikkíró, aki saját maga készítette el a fritőzben készülő klasszikus mirelit menük elemeit.

    A dietetikus kiemelte:

    „Két fő gond van a mélyfagyasztott és sokszor elősütött ételekkel. Az egyik hogy a folyamat közben olajba merítik alá őket, és így jelentősen nő a kalóriatartalmuk, a másik pedig hogy alacsony minőségű olajban teszik mindezt, amely később olyan súlyos következményekhez vezethet, mint cukorbetegség és magas vérnyomás. És akkor a hozzáadott extra menyiségű sóról és egyéb adalékanyagról nem is beszéltünk.”

    És itt lép a képbe a forrólevegős fritőz, amely gyorsabban süt, mint a legtöbb sütő, és melegítésben a mikrohullámú sütőt is lekörözi. Mivel olajra egyáltalán nincs szükség a folyamathoz a dietetikus egyértelműen ajánlotta.

    A cikkírója ezután a különböző gyakran elkészített ételeket próbálta végig a maga módján. Saját bevallása szerint itt-ott maga is hozzájárult a helyenként nem igazán megfelelő eredményhez, de érdemes végig nézni mire jutott.

    – Brokkoli 200 fok 8 perc. Megégett, kevesebb ideig kellett volna sütni, de az íze ugyanolyan finom maradt.
    – Tofu 180 fok 15 perc. Ha 10 percnél megrázza az ember akkor a kívánt eredményt kapja.
    – Alma szeletek 180 fok 8 perc. Nos a bolti szárított alma nem így készül.
    – Saját készítésű szószban marinált csirkecomb 200 fok 13 perc. Pont mint a csirkés gyorsétkezdékben!
    – Saját készítésű panírozott halrudacskák 200 fok 10 perc. Ha lehet még jobbak, mint a mélyfagyasztott verzió

    Összefoglalva a fentieket megállapítható, hogyha az ember rá tudja az időt szánni az étel előkészítésére egyszerre tud finomat és egészségeset enni. Ha hozzánk, és a fogyasztók többségéhez hasonlóan mélyfagyasztott nyersanyagot használ, akkor is megspórolta az olajat és a kalóriákat!

    Forrás: index.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!